My WordPress Blog

My WordPress Blog

Illustraties

Illutstratie

Een illustratie wordt gemaakt door een kunstenaar. In principe is een illustratie iets visueels, dat ergens een toelichting bij geeft. Dit kan een verhaal zijn, maar ook een bewering of een beschrijving. Vaak is zo’n illustratie dan ook een tekening of een foto. In deze illustratie zorgt de kunstenaar ervoor dat het verhaal verduidelijkt wordt. Een illustratie is dus een toelichting op iets anders.

Een andere definitie van een illustratie bestaat ook. Een illustratie is namelijk ook een synoniem voor een tekening. Een tekening hoeft echter niet per se ergens een aanvulling op te zijn. Een tekening kan gewoon op zichzelf staan en gemaakt worden als kunst. Wanneer je goed kunt tekenen, kan je proberen je illustraties te verkopen. Mensen kunnen deze dan kopen en aan hun muur hangen.

Kunst

Illustraties zijn dus een vorm van kunst. Andere vormen van kunst zijn bijvoorbeeld schilderijen. Schilderijen worden echter gemaakt met verf en kwasten. Illustraties worden enkel gemaakt met potloden. Er wordt dus gebruik gemaakt van verschillende technieken. Toch is het idee hetzelfde. Een schilderij of een illustratie heeft namelijk beide als doel om iets weer te geven. Dit kan iets realistisch zijn, maar ook iets abstracts. Door de verschillende gebruiksmaterialen komt het eindresultaat er wel heel anders uit te zien.

Waarvoor worden illustraties gebruikt?

Een illustratie kan, zoals al vermeld, voor twee dingen gebruikt worden. Als eerste kan het gebruikt worden als toelichting op een verhaal. Als tweede kan het gebruikt worden als kunst.

Wanneer een illustratie wordt gebruikt als toelichting op een verhaal, is het de bedoeling dat het een aanvulling geeft op het tekstuele verhaal. Een illustratie kan een belangrijk element zijn om een verhaal te verduidelijken. Zo kunnen bijvoorbeeld moeilijke concepten weergegeven worden. Ook kan er een beter beeld geschetst worden van de situatie. In fantasieboeken kan een illustratie van het ‘verzonnen’ land ook een beter beeld geven van waar het verhaal zich afspeelt. Verder in kinderboeken wordt er vaak gebruik gemaakt van illustraties om de kinderen te leren lezen en om woorden aan afbeeldingen te kunnen koppelen.

Daarnaast kan een illustratie als kunst gezien worden. Hierbij kunnen illustraties van alles zijn. Landschappen, stillevens en abstracte figuren, niets is te gek. Voor elke kunstliefhebber kunnen er dus geschikte illustraties te koop zijn. Wanneer je de perfecte illustratie gevonden hebt, kan je deze als pronkstuk aan de muur hangen. Want wie wil er nu geen mooie tekening ingelijst aan de muur hebben hangen?Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *