My WordPress Blog

My WordPress Blog

Wist je dat je begeleiding bij hoogbegaafdheid kunt krijgen?

begeleiding bij hoogbegaafdheid

Als je het idee hebt dat je kind hoogbegaafd is zijn er een aantal signalen waar je dit aan kunt herkennen. Bij Thalamus kunnen ze je er echt alles over vertellen. Daar bieden ze namelijk speciale begeleiding bij hoogbegaafdheid aan. Kinderen die hoogbegaafd zijn hebben namelijk vaak moeite met sommige zaken, en als ouder kun je in zo’n geval niet altijd de hulp en begeleiding bieden die het kind nodig heeft. Het zou zonde zijn als je kind blijkt super slim te zijn en daar juist enkel de nadelen van ondervindt. Daarom is de begeleiding bij hoogbegaafdheid erg belangrijk. Als je deze als ouders voor je gevoel niet kunt bieden en je zoekt een professionele partij die jouw kind de hulp kan bieden die het nodig heeft, dan ben je bij Thalamus aan het goede adres.

Wanneer is begeleiding bij hoogbegaafdheid nodig?

Allereerst, waar herken je hoogbegaafdheid eigenlijk aan? Als ouder van een hoogbegaafd kind heb je vaak het gevoel dat het kind niet past binnen het bestaande scholingssysteem. Op de een of andere manier komt het niet goed mee, en haalt juist lage cijfers. Je kunt ook merken dat het helemaal niet geïnteresseerd is in de stof die ze op school bieden, wat natuurlijk kan liggen aan het feit dat het qua niveau simpelweg niet uitdagend genoeg is. Het kind begrijpt dit echter niet, droomt weg, dwaalt af en slaat de stof slecht op. Niet omdat het niet slim is, integendeel, maar meer uit pure desinteresse. In dat geval is het heel moeilijk om het als hoogbegaafd te herkennen en het de juiste begeleiding bij hoogbegaafdheid te geven. Een goede leraar kan echter de signalen zien en merken dat het kind niet dom is maar simpelweg niet voldoende uitgedaagd. In zo’n geval kun je eens contact opnemen met Thalamus. Daar kunnen ze namelijk een uitgebreid intelligentieonderzoek bij het kind doen.

Is mijn kind hoogbegaafd?

Als jij ook het idee hebt dat je kind veel slimmer is dan zijn of haar leeftijdsgenootjes, dan kun je bij Thalamus terecht voor een intelligentieonderzoek. Je kind wordt dan op diverse vlakken getest, bijvoorbeeld op probleemoplossend vermogen. Een groot deel van deze test berust overigens puur op gesprekken met het kind. Een getrainde pedagoog kan namelijk veel makkelijker bepaald gedrag herkennen dan dat jij dat als ouder kunt, en bovendien de juiste vragen stellen. Aan de hand van een aantal gesprekken zullen ze je bij Thalamus een conclusie geven, en indien gewenst kun je (bij een positieve uitslag) begeleiding bij hoogbegaafdheid op maat krijgen. Je kind wordt dan door iemand van Thalamus begeleid, en krijgt een meer passend leertraject aangeboden. Uiteraard gebeurt dit alles in goed overleg met de school waar het kind zit. Dus twijfel jij ook wel eens of de lage cijfers van je kind niet liggen aan een lage intelligentie maar in desinteresse? Neem dan snel contact op met Thalamus voor een intelligentieonderzoek, want misschien is je kind juist hoogbegaafd!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *