My WordPress Blog

My WordPress Blog

Omgevingsvergunning aanvragen

omgevingsvergunning-aanvragen

Ga je verhuizen of wil je je huis mooier maken? Dan kan het soms zijn dat je eerst moet kijken of je een omgevingsvergunning moet aanvragen. Dit hoeft gelukkig niet altijd. Je moet pas een omgevingsvergunning aanvragen wanneer je wilt bouwen, verbouwen of zelfs wilt slopen. Deze werkzaamheden moeten vaak aan bepaalde regels worden voldaan, daarom wordt er gesteld dat je hier soms een vergunning voor nodig hebt.

Waarom een omgevingsvergunning aanvragen?

De werkzaamheden voor het bouwen, verbouwen of slopen kunnen heel divers zijn. Daarom is het verstandig om altijd te controleren of je een vergunning nodig hebt. Hier zijn wettelijke bepalingen voor geschreven, zodat de gemeente kan controleren of er sprake kan zijn van gevaar of ongemak zoals geluidsoverlast.

Stel je het volgende eens voor: je hebt een huis, waar een mooie ruime garage aan vastzit. Bovenop de garage is enkel een plat dak en je besluit hiervan een dakterras te willen maken. Wat een heerlijk vooruitzicht, zeker wanneer je op het terras bijna altijd zon hebt in de zomermaanden. Toch kan het zijn dat het niet mag, bijvoorbeeld omdat dit uit de maat valt in het bestemmingsplan van de gemeente. Ook kan er gevaren ontstaan, zoals een mogelijke instortingsgevaar. Daarvoor moet eerst bewezen worden dat het dak stevig genoeg is, als je al een dakterras mag gaan bouwen.

Per gemeente verschillend

Wat in Groningen mag, kan zijn dat het in Leeuwarden niet mag. Daarom is het belangrijk dat je bij bouwplannen, verbouwplannen of sloopplannen controleert of je een omgevingsvergunning nodig hebt. Daarvoor kun je vaak online al controleren of je een vergunning moet aanvragen. Dit heet een vergunning-check doen.

Blijk je een omgevingsvergunning nodig te hebben? Een omgevingsvergunning aanvragen gaat vaak snel en makkelijk. Geef aan wat je van plan hebt en waar je dit wilt uitvoeren. Het is belangrijk de plannen altijd te koppelen aan het juiste adres, alleen zo krijg je de juiste reactie van de gemeente. Het is goed om je te realiseren dat een aanvraag acht weken kan duren voordat je een reactie krijgt van de gemeente, zo lang hebben zij namelijk om een uitspraak te doen.

Bezwaar maken

Het kan voorkomen dat de buren vinden dat een omgevingsvergunning ten onrechte is uitgekeerd. Een omgevingsvergunning aanvragen betekent niet altijd dat het verstandig is om, bij het verlenen van de vergunning, te starten met de (ver)bouw- of sloopwerkzaamheden. Een vergunning kan namelijk worden ingetrokken, wanneer er bezwaren worden gemaakt door bijvoorbeeld jouw buren of andere belangstellenden.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *